Kungsgatan

Vackert collorerat vykort av Renmarksesplanaden som den hette tidigare innan det blev ett Torg.

Kungsgatan-Renmarkstorget

Kungsgatan

Ytterligare ett vackert collorerat vykort från samma tidsperiod som ovan, med människor i rörelse. Kan man tänka sig att de är ute på lördagsshoping.

Kungsgatan-Renmarksesplanaden

Kungsgatan

Vi som var unga "för några år sedan" minns HALLBERGS på Kungsgatan. Kortet poststämplat 1940 (under kriget). Kanske därför ingen trafik. Kanske därför man kan stå mitt på gatan och samspråka.

Kungsgatan västerut- Renmarksesplanaden

Kungsgatan

Vykortet poststämplat 1903, men samma motiv finns på ett kort poststämplat 1887. Till höger har vi Centrumhuset. Till vänster Centralhotellet sedemera klädbutiken Drabant. Båda husen rivna i dag.

Kungsgatan

Till Höger har Centralhotellet bytt inriktning. DRABANT (JuliusEriksson)sålde herrkläder. Som av en händelse...eller..kunde man köpa kläder för kvinnor hos IVAR ERIKSSON på andra sidan av Storgatan.  Vykortet poststämplat 1950, men tilverknigsår tidigt 1940-tal. 

Drabant-Ivar Nilsson

Kungsgatan

Precis som de två unga damerna fortsätter vi vår vandring Kungsgatan österut.
Vykortet är obegagnat men av bilmodellen och modet att dömma bör det vara 1920-tal. I Centralhotellet fanns Conditori, Cafè och i nästa dörr försäljning av Kaffe, Frukt och Konfektyr. Nästa skylt förtälljer att där inryms Nya Konditoriet.
(anrika NK).

Café och Cafe

Kungsgatan

Om vi tittar snett över gatan kan vi se att i kväll visar man filmen "Storsläggan" på biograf UMAN. (där Clas Ohlsson ligger i dag). Modigs Skoaffär låg bredvid.
Vykortet poststämplat 1955.

Biografen Uman

Kungsgatan

Från biografen UMAN blickar vi västerut mot Renmarksesplanaden. Om vi tittar rakt mot hörnet på där Drabant ligger, ser vi Gröna Kiosken. Ett välbekant besöksmål för alla som var nödiga.

Biografen Uman

Kungsgatan

Tobakskö vid Edgrenska Huset, Korsningen Kungsgatan-Rådhusesplanaden. Det ansågs vara ett mycket vackert hus som tyvärr brand ner 1920. På andra sidan rådhuseplanaden ser vi Saedens stenhus.

Tobakskö

Kungsgatan

Kungsgatan 59 efter branden 1920.  Denna byggnad ersatte Edgrenska Huset. Hildur Pettersons pappershandel var inrymd i Huset. Detta vykort har Hildur som förläggare.

Kungsgatan 59 efter branden 1920

Kungsgatan

 Storgatan västerut från Rådhustornet. Poststämplat 1913. I byggnaden nere till höger fanns på 1940-, 50- talet Utterströms Järnaffär. På tomten framför ligger i dag McDonalds.

Kungsgatan från Rådhustornet

Kungsgatan

Ett vackert vykort från väster om Torget mot öster. Saedens huset till vänster. Till höger den ännu ej bebygda tomten där i dag Åhlens ligger. Ca. 1900

Kungsgatan-Torget mot öster

Kungsgatan

Ett fantastiskt collorerat Vykort till Lovisa Hon bodde i Haddingen, mot Tavelsjö.
Huset till höger står nu på det som var den "tomma" tomten.(Byggställningen står kvar). Där kunde man köpa Vitvaror av Maria Edgren Postgånget 1908 men troligen något år äldre.

Torget- Saedens

Kungsgatan

Ytterligare ett fantastiskt vackert vykort av toger och Storgatan österut. Postbefodrat 1918, men kortet äldre än så.

Torget- Saedens

Kungsgatan

Vykortet fån 1940-talet. Maria Edgrens affär finns inte mer. Nu är det TEMPO som gäller. Mellan Tempo och Rådhuset  ser vi Åkerbloms Bokhandel. Ett vackert hus som tyvärr råkade ut för rivningsraseriet på 1960-talet.Framför Rådhusetär "Dollargrinen" (USA bilar) uppställda. Många av dessa var Taxi bilar.

Torget-Rådhuset

Kungsgatan

Mellan Rådhustorget och Vasagatan låg Biografen Röda Kvarn, Strax före Hemslöjden. Vykortet 1930-tal

Kungsgatan- Röda Kvarn

Kungsgatan

Detta vykort (1940-tal) Visar vy från Röda Kvarn mot väster. Rådhustorget 100 m. bort och Burmans Ur mitt emot. Som ni ser kunde man dra barnvagnen på gatan unta risk...eller?

Kungsgatan-Röda Kvarn-Burmans

Kungsgatan

Nu har vi hamnat i 1950-talet. Tempo har slagit upp portarna och vill man ha ett fika så sneddar man över till Café Mimer

Tempo- Café Mimer