KUNGSGATAN
Kungsgatan
Vackert collorerat vykort av Renmarksesplanaden som den hette tidigare innan det blev ett Torg.
Kungsgatan-Renmarkstorget
Kungsgatan
Ytterligare ett vackert collorerat vykort från samma tidsperiod som ovan, med människor i rörelse. Kan man tänka sig att de är ute på lördagsshoping.
Kungsgatan-Renmarksesplanaden
Kungsgatan
Vi som var unga "för några år sedan" minns HALLBERGS på Kungsgatan. Kortet poststämplat 1940 (under kriget). Kanske därför ingen trafik. Kanske därför man kan stå mitt på gatan och samspråka.
Kungsgatan västerut- Renmarksesplanaden
Kungsgatan
Vykortet poststämplat 1903, men samma motiv finns på ett kort poststämplat 1887. Till höger har vi Centrumhuset. Till vänster Centralhotellet sedemera klädbutiken Drabant. Båda husen rivna i dag.
Kungsgatan
Till Höger har Centralhotellet bytt inriktning. DRABANT (JuliusEriksson)sålde herrkläder. Som av en händelse...eller..kunde man köpa kläder för kvinnor hos IVAR ERIKSSON på andra sidan av Storgatan.  Vykortet poststämplat 1950, men tilverknigsår tidigt 1940-tal. 
Drabant-Ivar Nilsson
Kungsgatan
Precis som de två unga damerna fortsätter vi vår vandring Kungsgatan österut.
Vykortet är obegagnat men av bilmodellen och modet att dömma bör det vara 1920-tal. I Centralhotellet fanns Conditori, Cafè och i nästa dörr försäljning av Kaffe, Frukt och Konfektyr. Nästa skylt förtälljer att där inryms Nya Konditoriet.
(anrika NK).
Café och Cafe
Kungsgatan
Om vi tittar snett över gatan kan vi se att i kväll visar man filmen "Storsläggan" på biograf UMAN. (där Clas Ohlsson ligger i dag). Modigs Skoaffär låg bredvid.
Vykortet poststämplat 1955.
Biografen Uman
Kungsgatan
Från biografen UMAN blickar vi västerut mot Renmarksesplanaden. Om vi tittar rakt mot hörnet på där Drabant ligger, ser vi Gröna Kiosken. Ett välbekant besöksmål för alla som var nödiga.
Biografen Uman
Kungsgatan
Tobakskö vid Edgrenska Huset, Korsningen Kungsgatan-Rådhusesplanaden. Det ansågs vara ett mycket vackert hus som tyvärr brand ner 1920. På andra sidan rådhuseplanaden ser vi Saedens stenhus.
Tobakskö
Kungsgatan
Kungsgatan 59 efter branden 1920.  Denna byggnad ersatte Edgrenska Huset. Hildur Pettersons pappershandel var inrymd i Huset. Detta vykort har Hildur som förläggare.
Kungsgatan 59 efter branden 1920
Kungsgatan
 Storgatan västerut från Rådhustornet. Poststämplat 1913. I byggnaden nere till höger fanns på 1940-, 50- talet Utterströms Järnaffär. På tomten framför ligger i dag McDonalds.
Kungsgatan från Rådhustornet
Kungsgatan
Ett vackert vykort från väster om Torget mot öster. Saedens huset till vänster. Till höger den ännu ej bebygda tomten där i dag Åhlens ligger. Ca. 1900
Kungsgatan-Torget mot öster
Kungsgatan
Ett fantastiskt collorerat Vykort till Lovisa Hon bodde i Haddingen, mot Tavelsjö.
Huset till höger står nu på det som var den "tomma" tomten.(Byggställningen står kvar). Där kunde man köpa Vitvaror av Maria Edgren Postgånget 1908 men troligen något år äldre.

Torget- Saedens
Kungsgatan
Ytterligare ett fantastiskt vackert vykort av toger och Storgatan österut. Postbefodrat 1918, men kortet äldre än så.
Torget- Saedens
Kungsgatan
Vykortet fån 1940-talet. Maria Edgrens affär finns inte mer. Nu är det TEMPO som gäller. Mellan Tempo och Rådhuset  ser vi Åkerbloms Bokhandel. Ett vackert hus som tyvärr råkade ut för rivningsraseriet på 1960-talet.Framför Rådhusetär "Dollargrinen" (USA bilar) uppställda. Många av dessa var Taxi bilar.
Torget-Rådhuset
Kungsgatan
Mellan Rådhustorget och Vasagatan låg Biografen Röda Kvarn, Strax före Hemslöjden. Vykortet 1930-tal
Kungsgatan- Röda Kvarn
Kungsgatan

Detta vykort (1940-tal) Visar vy från Röda Kvarn mot väster. Rådhustorget 100 m. bort och Burmans Ur mitt emot. Som ni ser kunde man dra barnvagnen på gatan unta risk...eller?

Kungsgatan-Röda Kvarn-Burmans
Kungsgatan
Nu har vi hamnat i 1950-talet. Tempo har slagit upp portarna och vill man ha ett fika så sneddar man över till Café Mimer
Tempo- Café Mimer

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Boris | Svar 18.08.2012 16.15

Hej när revs röda biografen röda kvarn ?

Per | Svar 03.02.2012 18.10

Det skulle vara intressant om du kunde lägga ut foton på samma miljöer från nutid som en jämförelse.
Mycket intressant sida tycker jag

Jonny Enberg | Svar 02.02.2012 23.34

Helt underbar hemsida. Jag är inte från Umeå men jag älskar allt som du lagt upp. Du skulle kunna skriva en bok om din tid på sjön. KANON...Jonny

Anita Brännström | Svar 02.02.2012 15.52

Tack för en helt underbar promenad tillbaka i tiden då Umeå var det Umeå jag minns....Anita Brännström

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.04 | 10:49

en av skutorna , och lära sig veta hut.så jag lärde mig veta hut i12 år framåtpå sjön härliga tider

...
26.04 | 10:44

hej alla f d sailers och dagens: min morfar hade skutrederi i Brantevik, när jag slutat skolan kom han hem till mor och sa imorgon ska pågen till skillinge på

...
02.04 | 22:57

Forts. Har börjat ta vara på gamla foton och skriva lite om det gamla, en enkel släktkrönika för barn och barnbarn. Inser att det är sista chansen.

...
02.04 | 22:52

Hej. Jätteroligt att se fotona. Jag bodde i Holmsund mina första år hos Lilly Sandström, min mamma hette Gun och arbetade hos Systrarna Pettersson.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS